Over Autisme, HSP & Ontwaken


De verbanden en het nut er van

 

 

Autisme, je hoort er steeds meer over en er wordt steeds meer over bekend. Men zou niet goed zijn in sociale interactie, duidelijkheid nodig hebben en zekerherheid. Snel overprikkelt worden door de omgeving. Allemaal waar, alles wat binnen de kenmerken van het autisme valt.

Maar heb je er weleens over nagedacht dat Hoog Sensitiviteit (hsp in de volksmond) dezelfde kenmerken vertoond?

Er zijn nauwelijks tot geen verschillen hier in. Ik ben met mensen in aanraking gekomen, die zeiden autistisch te zijn maar uitzonderlijke kwaliteiten beschikken op spiritueel vlak en gewoon niet worden begrepen. Toeval?  Nee absoluut niet. Verdieping in dit onderwerp bracht mij zelf, ook als autistisch gediagnosticeerd tot bijzondere conclusies en inzichten.

 

 

Autisme versus HSP , hoe zit dat nou?

De wereld van de zorg en met name de psychologische zorg beweerd van alles over autisme en deze wereld is totaal gescheiden van de openere blik hierover, het spirituele. Denk bij spiritueel niet meteen aan zweverige dansende dames die even komen vertellen hoe dit zit. Spiritueel kun je meer zien als holistisch, dus hoe de natuur het bedoeld heeft.

Hoe de natuur het bedoeld is, dat alles een reden heeft. De mens geeft graag overal een stempel aan wat afwijkt van wat “normaal” is. De natuur oordeelt niet, de natuur neemt jou zoals je bent, dat bedoel ik met een spirituele en open blik naar dit onderwerp kijken. In de natuur wordt alles aanvaard zoals het is, want zoals het is, dat is niet zomaar zo.

 

Autisme is geen ziekte of een ernstig psychische afwijking. Het is niet altijd erfelijk, kan wel als een of beide ouders ook deze trekken vertonen. Maar dat geld ook voor het lichamelijke, je krijgt 50% van je vader mee en 50% van je moeder. Heel logisch.

Er wordt ook beweerd dat autisme zou ontstaan door overmatig gebruik van E621 en dat het kan genezen door dat niet meer te eten.

Autisme is niet een ziekte die moet worden bestreden met medicijnen, het kan daarom ook niet genezen.

Het hoeft ook niet te genezen, want er is niks mis met je als je autistisch bent. En medicijnen beperken slechts jou ruimdenkendheid, daar ligt geen oplossing in.

De reden dat daar geen oplossing in ligt is heel simpel, omdat dit een onderwerp is wat veel dieper gezocht moet worden dan het lichamelijke of hoe de hersenen functioneren.

Dit is bijzaak, slechts een gevolg van wat er dieper in jou ligt en gebeurd.

 

Ik zal nu wel heel wat psychologen tegen me krijgen en veel lezers die af haken, maar al dit bovenstaande is bedoeld om medische-industrie te voeden, die houden mensen graag ziek. Ik wil hier op verder uitwijden door even verder te gaan op wat Hoog-Sensitiviteit nou inhoud. Een psycholoog wordt ook opgeleid om dit heilige huisje in stand te houden.

 

Hoog sensitiviteit

Je wordt geboren en toont al direct afwijkingen volgens wat “normaal” wordt gevonden in baby gedrag. Hier wordt je gelijk aan vele onderzoeken onderworpen en krijgt je stempel, of later als je wat ouder bent.

 

Je bent snel overprikkeld omdat je lichaam, geest en ziel ingesteld zijn op veel fijnere signalen dan “normale” mensen. Je kan snel agressief reageren, of je je juist graag terug willen trekken als het je teveel wordt. Je bent gevoelig voor voeding, hebt misschien ook een of meerdere allergieën. Je wilt leven volgens structuur, wat jij aan kan en als er iets mis gaat raak je behoorlijk van streek tot sommige zelfs in paniek aan toe.

Je bent vaak heel prikkelbaar en houdt niet van grote groepen en drukke feesten, harde geluiden en je raakt soms ook gedesoriënteerd als het je teveel wordt of in een vreemde omgeving bent.

Je treinreis wil je goed plannen vooraf of je autoroute helemaal uitstippelen, hiermee calculeer je eventuele tegenslagen in en een plan b voor als het mis mocht gaan.

Je houdt niet van onverwachte verrassingen, niet van onrecht en je voelt je altijd onbegrepen door mensen die niet zijn zoals jij.

Je raakt soms zelfs depressief als dingen tegen zitten en je kan dan heel diep in de put raken, als dingen niet gaan zoals jij had verwacht.

Ook kan het zijn dat er huishoudelijke of maatschappelijke dingen met jou spelen, zoals geldproblemen en het vinden van een geschikte baan. Hier door kun je ver van jezelf af raken, omdat je het allemaal niet meer over ziet. Met ver van jezelf af raken bedoel ik dat je je eigen gevoel alleen nog maar als slecht bestempeld en eigenlijk niet meer zo goed weet wat je met alles aan moet.

 

 

Je bent hoog sensitief, daarom raakt het je allemaal erger dan het bij de gemiddelde mensen zou doen. Omdat je het je zo raakt tot diep in wie jij bent, raak je uitgeschakeld.

Je krijgt geen erkenning voor wat je waard bent, terwijl je zelf eigenlijk weet dat je heel veel kan. Dit is omdat jij, autist een hoog sensitieve persoonlijkheid hebt. Er is namelijk geen enkel verschil hierin. Het is de naam die doet vermoeden dat jij wat anders bent.

Er zijn ook autisten die niks meer lijken te voelen, van beton zijn, die ken ik ook. Dit zijn mensen die wel degelijk heel erg gevoelig zijn, alleen nooit hebben geleerd zich open te stellen voor hun eigen werkelijke gevoel en dus daar door ook niet dat van anderen. Dat kunnen zij niet om dat zodanig ver van zichzelf af staan, ze hebben een hele dikke muur om zich heen gebouwd en zijn niet zelf bewust en kunnen daarom daar ook niet bij. Dit zegt echter niets over hun innerlijke kwaliteiten als ze deze wel zouden willen gaan doorvoelen en bewust van willen worden.

 

 

 

 

Zelfbewust worden

Alles draait dus om het bewust worden van jezelf. Wat je voelt en waarom je dat voelt. Als jij weet van jezelf dat de dingen bij jou harder binnen komen kun je uit twee dingen kiezen.

 

  1. Wegrennen, wegduiken voor wat je voelt en dingen daar door ontwijken en niet doen omdat je bang bent dat je het teveel gaat voelen.

  2. Bewust worden waarom je ontwijkt en de situatie vanuit je eigen bewustzijn veranderen en je beschermen met kracht in plaats van angst.

 

Jij als hoog sensitief persoon heb ongetwijfeld kwaliteiten waar je zelf nog geen weet van heb. En misschien heb je ze wel, maar weet je niet wat je er mee moet. De eerste stap om daarover meer duidelijkheid te krijgen is in jezelf keren. Niet door eindeloos gedachten te malen, schrijf je gedachten op en probeer ze overzichtelijk te krijgen. Wat houdt je tegen? Waar heb je angsten voor? En wat zou je moeten doen om deze te overwinnen?

 

Zodra je dat van jezelf weet kun je ook dieper naar je gevoelens kijken, wat maakt je depressief of moe?

Je kunt jezelf volledig uitdiepen, wat zijn je krachten? Wat zijn je zwaktes? Zorg dat je zelfbewust wordt van wat er zich allemaal afspeelt in jou lichaam en je gedachten. Mindfulness kan een begin zijn om daar beter in te kunnen komen. Meditatie en Yoga kunnen mooie startpunten zijn om bewuster met je lichaam en geest te leren omgaan en leven.

 

Dualiteit – Zwart/wit kijken

Alle kenmerken die ik omschreef bij hoog -sensitiviteit zijn die van de donkere kanten van de gevoeligheid, eigenlijk de negatieve kanten. Je zit als je daarin zit in feite in de donkere kant van jou bewustzijn. Je bent alleen maar bezig met je zwaktes en je constant aan het verdedigen tegen de buitenwereld op de hoop dat deze jou zo min mogelijk raakt. Je bent jezelf eigenlijk aan het inbouwen in alle voor jou “veiligheden”. Je stapt er liever niet uit omdat je bang bent dat er iets mis gaat of dat je het gewoonweg niet meer ziet.

 

Mijn leven zag er ook ooit zo uit, ik heb nu mijn diepste eigenschappen van kracht gevonden en begeleid mensen therapeutisch en met healing en heb geen van dit alles meer nodig om te functioneren. Niets meer! Ik wilde altijd alles veilig in bouwen en ging al helemaal niet graag mijn comfortzone uit. En vooral als het slecht met mij ging zat ik depri te zijn in een hoekje. Het kan dus allemaal anders!

 

Dualiteit betekend dat je de donkere en lichte kanten kan ervaren, tegelijkertijd of afwisselend van elkaar. Ik heb zelf heel lang daar tussen gezeten. Inmiddels zie ik alleen nog het lichte. De donkere kanten zijn niet meer in mij aanwezig.

 

Dit is niet het genezen van, dit is het inzien in wat en wie jij bent. Weten wat je gedachten zijn en weten waarom je hier op aarde bent. En dit heet ontwaken, je kunt ontwaken door volledig van je zelf bewust te zijn en alles te accepteren aan wie jij in wezen bent. Dit heet het ontdekken van jou ware zelf, dit brengt jou naar een flow, naar een pad in jou leven waarin niets tegen zit. Dit is confronterend, maar als autist krijg je dan een kijk in waarom je hier bent en dus tot jou kracht wat jou uniek maakt in deze wereld. Vanuit deze kracht kun jij doen waar jij van houdt zonder je ongemakkelijk te voelen en je in moeilijke situaties te moeten wringen voor andere mensen of omdat de maatschappij dat verlangt. Jij zelf bent de spil van jou leven en dit kun je beheersen, mits je bereid bent te ontwaken.

 

Ontwaken

Wat houdt dat precies in?

Ontwaken houdt in dat je je bewust wordt van jou zelf en de wereld om je heen en de interactie en jou rol daarin.

Je bent sociaal anders dan de rest, dat heeft een reden. Jij bent eerlijker dan menig mens, waarom denk je dat dat is?

Deze hele wereld is opgebouwd vanuit een systeem vol leugens, denk aan het bankensysteem over de hele wereld?

Denk aan Bush, en nu Trump. De wereld is een concept wat opgebouwd is vanuit duistere en negatieve energie, de wereld van vandaag.

 

Als jij je gewaar wordt wie jij bent, dat jij wel liefde hebt te geven, mensen wil helpen. Of wil meedenken aan concepten om de wereld te beteren is dat al een klein beetje ontwaken. Ontwaken is het volledig overzien van waarom jij op aarde bent en wat jij voor taak hebt om deze wereld naar het licht te brengen. Want die heb jij, juist als hoog sensitief persoon ben jij de aangewezen mens om bij te dragen aan de wereld.

Door alles in te zien, puur zoals het is kijk je door alle nep heen en kun je jou kracht inzetten .

 

Door in een negatief spiraal te blijven hangen zal je dit niet ontdekken. Dus het is belangrijk dat je leert om daaruit te komen en de goede dingen in het leven te gaan zien.

Je mag leren om dingen los te laten waar je moeite mee hebt. Autisten hebben juist de kracht om beter te communiceren met dieren en natuur. Kijk hieronder voor meer informatie die ik deel vanuit mijn eigen ervaringen.

 

Meer informatie;

Zelfreflectie

Eigenwaarde erkennen

Omgaan  met heldere vermogens

 Alles over transformatie (= ontwaken)

 

Gerelateerde blogs:

Het ware zelf- Hartkracht en ontwaking

 

 

Literatuur:

Autipower: https://www.bol.com/nl/p/autipower/1001004011197901/

 

Mindfulness bij volwassenen met autisme: https://www.bol.com/nl/p/mindfulness-bij-volwassenen-met-autisme/1001004010309651/?suggestionType=typedsearch&bltgh=sVbbXPyRY-HsTlska31PbA.1.2.ProductImage

 

Denken als de dieren - Temple Grandin - https://www.bol.com/nl/p/denken-als-de-dieren/1001004002382559/?suggestionType=typedsearch&bltgh=plNQ6qll8-LES0A-FK9LGQ.1.2.ProductImage

 

Voluit leven met hooggevoeligheid: https://www.bol.com/nl/p/voluit-leven-met-hooggevoeligheid/1001004007139311/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=pnzSX1qI6ao0xvu29BJPdA.1.3.ProductImage

 

Hoogsensitiviteit als kracht - https://www.bol.com/nl/p/hoogsensitiviteit-als-kracht/1001004002132567/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=hoogsensitiviteit%20als%20krac&originalSearchContext=media_all&originalSection=main

 

Hoog sensitieve personen in de liefde: https://www.bol.com/nl/p/hoog-sensitieve-personen-in-de-liefde/1001004004781174/?suggestionType=typedsearch&bltgh=hXBEgZgDh1VOEdiFHfVHbA.1.6.ProductImage