PTSS vanuit de Sjamaan gezien

Er is de laatste tijd veel te doen over PTSS en met name bij veteranen. Er is zelfs een speciaal televisieprogramma op RTL4 dat hierover gaat, namelijk Beau en de veteranen. In dat programma zie je stoere vrouwen en kerels die hebben aangeleerd dat je emoties doelbewust kunt uitschakelen.

Ze werden daarna vaak naar de meest uitdagende gebieden op aarde uitgezonden en hebben er verschrikkelijke dingen meegemaakt. Helaas blijkt het uitschakelen van de emoties maar tijdelijk te werken. Vandaag de dag zijn ze nog maar een schim van wie ze vroeger waren. Ze zijn bang, slapen slecht en kunnen niet normaal functioneren. Hun leven en dat van hun omgeving is een wereld van angst geworden.

Want, hoe kan het dat mensen steeds weer geraakt kunnen worden door trauma’s uit het verleden?

Het zien van deze uitzendingen deed echt iets met me. Ik raakte zelf geëmotioneerd omdat ik veel respect heb voor deze helden. Tijdens de uitzendingen viel het me op dat er methoden werden ingezet die uit het sjamanisme komen, zoals het smudgen met heilig hout (palo santo). Daarom vind ik het wel tijd om eens wat te vertellen over het posttraumatisch stress syndroom gezien door de ogen van een sjamaan.

 

PTSS door de ogen van een sjamaan

De sjamaan weet dat trauma’s worden veroorzaakt door plotselinge gebeurtenissen waar we op dat moment geen antwoord op hebben. Een deel van ons kruipt op dat moment ‘weg’. De sjamaan zegt dat er een deel van de ziel zich afsplitst van de rest. Dit deel verhuist tijdelijk waardoor het geen aandacht meer hoeft te krijgen.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we tijdelijk makkelijker met de situatie om kunnen gaan, maar dit zielsdeel neemt vaak ook talenten met zich mee. Deze raken we kwijt en daarvoor in de plaats komt  de vrees voor confrontatie.

Dit zie je bij uitstek bij PTSS.

 

Verder lezen: https://www.nieuwetijdskind.com/ptss-vanuit-de-sjamaan-gezien/

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0